Sözcü'den Erdoğan Süzer'in özel haberine göre, 1 TL'lik madeni paranın ağırlığı 8,2 gramdan 6,6 grama düşürüldü.

 

Merkez Bankası, 1 liranın üretiminde bakır, nikel ve çinko gibi madenler kullanıldığını, Döviz kurundaki artış, ham madde fiyatlarındaki pahalılık derken 1 liranın maliyetinin kendi değerini geçtiğini bildirdi.

 

2016 basımı 1 lira ile gramajı düşürülen 2023 basımı 1 lira ele alındığında ağırlık olarak farkını hissedenler şaşırdı. Eski 1 lira 8.21 gram gelirken, yeni 1 lira ise tartılınca 6.63 gram geldi. İki adet 1 lira arasında yaklaşık olarak 1,5 gram fark olduğu görüldü.

 

Habere göre, madeni değeri üzerinde yazılı değerini yaklaşık 3 kat aştığı söylenen 1 TL'nin hurdacılar tarafından toplanıp eritilerek haksız kazanç sağlandığı ifade ediliyordu. Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü, 1 TL'nin madeni ağırlığını düşürdüğü halde resmi internet sitesinde 1 TL'nin tanıtıldığı bölümde gramaj bilgisini değiştirmeyerek eksilen gramı halka açıklamadı.

 

OTOMATLAR ALGILAMADI

 

1 TL'nin ağırlığının değişmesi özellikle madeni paraların ağırlığına göre hassas bir şekilde ayarlanıp çalışan otomatlarda sıkıntılara yol açtı. Otomatların gramajı düşmüş 1 TL'leri para üstü olarak verdiği, ancak ürün almak için otomatlara geri atıldığında sistemin çalışmadığı, parayı tanımlayamadığı ifade edildi. 1 TL'nin ağırlığının değişmesi nedeniyle binlerce otomatın yeniden ayarlanmak zorunda kalınacağı bildirildi.

 

CEBİMİZ HAFİFLEDİ

 

1 TL'lik madeni paraların gramajının 2 gram birden düşürülmesi 1 TL'nin ürünler karşısındaki ağırlığını da azalttı. Örneğin, bugüne kadar 1 TL'lik madeni paralarla 5 liralık ekmek almak için markete giden vatandaş cebinde toplam 41 gram ağırlığında 5 tane 1 TL taşıyordu. Şimdi vatandaşın cebi hafifledi, aynı ekmeği almak için cebindeki 1 TL'liklerin toplam ağırlığı 33 grama düştü. 1 TL'lerle soğan alanların cebindeki ağırlık da 164 gramdan 132 grama indi.