2018 seçimlerine göre oyları gerileyen AK Parti'nin meclisteki sandalye sayısı azalırken, yine de birinci parti olmayı başarsa da AK Parti'de, kesin olmayan seçim sonuçları karşısında, dün gece “endişeli bekleyiş” hâkim oldu.
2018 seçimlerine göre oyları gerileyen AK Parti'nin meclisteki sandalye sayısı azalırken, yine de birinci parti olmayı başarsa da AK Parti'de, kesin olmayan seçim sonuçları karşısında, dün gece “endişeli bekleyiş” hâkim oldu. 2018 seçimlerine göre oyları gerileyen AK Parti'nin meclisteki sandalye sayısı azalırken, yine de birinci parti olmayı başarsa da AK Parti'de, kesin olmayan seçim sonuçları karşısında, dün gece “endişeli bekleyiş” hâkim oldu.
Halk TV'de yer alan habere göre; AKP, yine TBMM'de birinci parti oldu ancak 2018 yılındaki seçimlerde yüzde 42.28'lik oyu bu seçimlerde yüzde 35.64'e geriledi. Cumhur İttifakı'nın kesin olmayan sonuçlara göre TBMM'deki milletvekili sayısı ise 325'te kaldı. 2018'deki seçimlerde Cumhur İttifakı 334 milletvekili ile parlamentoda temsil edilmişti.
AKP oyları geriledi, MHP oylarını korudu
Yüksek enflasyon, hayat pahalılığının özellikle Ankara İstanbul, İzmir gibi metropoller başta olmak üzere bir çok ilde AKP'ye oy kaybettirdiği gözlenirken, 6 Şubat depreminin yaşandığı illerin büyük çoğunluğunda ise birinci parti çıkmayı başardı. AKP oylarında yaklaşık yüzde 7 gerileme görülmesine karşın, Yeniden Refah Partisi (YRP) ve oylarını büyük ölçüde koruyan MHP'nin desteğiyle Cumhur İttifakı parlamentoda çoğunluğu sağladı.
Ayrı listeyle seçime girmesine karşın Genel Başkan Fatih Erbakan'ın da aralarında bulunduğu 5 dolayındaki milletvekili çıkaracağı görülen YRP'nin ittifaka pozitif etkisi olduğu gözlenirken BBP oyları yüzde 1'de kaldı. MHP ise yaklaşık yüzde 10 bandıyla, yüzde 11 oy aldığı 2018 seçimlerindeki oylarını korumuş görünüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “kabinedeki bakanları milletvekili adayı gösterme stratejisi” ise “başarılı oldu”. Bakanlar artık parlamentoda milletvekili olarak görev yapacak ve “dokunulmazlık zırhı” kazanacak. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin etkili olduğu 11 ilde de AKP'nin mevcut milletvekili sayısını koruması ise dikkat çekti.
TRAFİĞE KAPATILDI
AKP'de, kesin olmayan seçim sonuçları karşısında, dün gece “endişeli bekleyiş” hâkim oldu. AKP'de her katta Sonuç Alım Sistemi (SAS) kurularak sonuçlar takip edildi. Genel başkan yardımcıları partide odalarda kurulan sistemden seçim sonuçlarını takip etti. Erdoğan'ın balkon konuşması için de AKP'de hazırlıklar başladı. Ancak daha sonra gelen “bomba” ihbarı üzerine genel merkezin bulunduğu cadde trafiğe kapatıldı.
MORALLER BOZULDU
Erdoğan'ın, oyunun yüzde 50'yi geçememesi AKP'de “moralleri bozdu”. AKP, Meclis aritmetiğinde de “kısmen kaybetti”. AKP yine depremin en çok yıktığı illerden olan Adıyaman'da 4, Hatay'da 4, Kahramanmaraş'ta 5, Malatya'da 4, Elazığ'da 3, Diyarbakır'da 3, Gaziantep'te 8, Şanlıurfa'da 8 milletvekili çıkardı.
HÜDA PAR TBMM'DE
AKP listelerinden seçimlere giren HÜDA-PAR'lı isimler de kesin olmayan sonuçlara göre artık TBMM'de temsil edilecek. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, İstanbul üçüncü bölgeden 4. sıradan aday gösterilmişti. Yapıcıoğlu, AKP listelerinden TBMM'ye girerken, kendisi ile birlikte HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir de Gaziantep'ten milletvekili olarak parlamentoda yer alacak. HÜDA PAR GİK üyesi Faruk Dinç ise yine Mersin'den milletvekili olarak TBMM'de temsil edilecek.
DESTİCİ ‘KAYBETTİ'
Büyük Birlik Partisi ise seçimlere kendi parti amblemi ve logosuyla katılmıştı. Ancak BBP, baraj altında kaldı. 2018 seçimlerinde AKP'den aday gösterilen Mustafa Destici ise 28. dönemde milletvekili seçilemedi. DSP de AKP listelerinden aday göstermişti. DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da artık yeni dönemde TBMM'de yer alacak. Aksakal ile birlikte DSP'li Ejder Onursal ile DSP'li Hasan Erçelebi de TBMM'de yer alacak.