CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Park, bahçe gibi açık alanlar açılmazken, TBMM kapalıyken, alışveriş merkezleri neden açılıyor? Biz hariç, dünyada birçok ülkenin meclisleri sosyal mesafeye uyarak, dijital platformları kullanarak çalışıyor." dedi.

"KULÜPLERİMİZ, FUTBOLCULARIMIZ TEDİRGİN"
Öztrak, Kovid-19'a karşı başarılı bir tedavi yöntemi veya aşı bulunamadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Saray hükümetinin açıkladığı normalleşme stratejisi kafaları karıştırıyor. Bugün, alışveriş merkezleri açılıyor. Yakın zamanda spor müsabakalarının da yeniden başlayacağı anlaşılıyor. Bilim Kurulu üyeleri, tüm bunlar hakkında endişelerini dile getiren açıklamalar yapıyorlar. Bu çelişkili kararların nerede, hangi gerekçelerle alındığını kamuoyu bilmiyor. Park, bahçe gibi açık alanlar açılmazken, TBMM kapalıyken, alışveriş merkezleri neden açılıyor? Biz hariç, dünyada birçok ülkenin meclisleri sosyal mesafeye uyarak, dijital platformları kullanarak çalışıyor.Türkiye Futbol Federasyonu, ligleri başlatmak için kendi özgür iradesiyle nasıl karar alabiliyor? Kulüplerimiz tedirgin, futbolcularımız tedirgin ama anlaşılan birileri liglerin açılması için baskı yapıyor. Bu baskıyı yapan kim? Maçları veren yayıncı kuruluş mu, bahis şirketleri mi yoksa başka güç odakları mı?"

İKİNCİ DALGA UYARISI
Faik Öztrak, salgınla mücadele ikinci aşamanın, ilk aşamaya göre daha kritik olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"İnsanlarımızın sağlığına kavuşmasını, biran evvel işine gücüne dönmesini ve salgın tehlikesinin tamamen bertaraf edilmesini herkesten çok istiyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. İkinci bir dalganın katlanılan tüm fedakarlıkları riske atmakla kalmayacağını, ekonomide duran çarkların dönmesini daha da geciktireceğini ve fırsatları kaçıracağımızı düşünüyoruz. Bunun can kaybının yanında nasıl bir gelir kaybına yol açabileceğini de görüyoruz. Parti olarak 'sorumlu bir çıkış stratejisi' uygulanmasını da bu nedenle ısrarla istiyoruz."

GERÇEK İŞSİZLİK ORANI
Şubat 2020 dönemine ilişkin iş gücü ve istihdam rakamlarının açıklandığına dikkati çeken Öztrak, şunları kaydetti:

"Bu rakamlar ocak-şubat ve mart aylarını kapsayan rakamlar. Ülkemizde ilk vaka mart ayının ortasında görüldü. Rakamlar koronavirüs salgının etkilerini henüz tam yansıtmıyor. Salgının iş gücü ve istihdam üzerindeki asıl etkileri gelecek aydan itibaren görülmeye başlanacak. Şubat ayı verileri korkunç bir tabloyu gözler önüne seriyor. İnsanlarımız iş gücü piyasasından hızla çekilmişler. Çalışma çağındaki insanlarımız iş gücü piyasasını terk etmiş. Yenileri de girmemiş. İş gücüne dahil olmayan nüfus, son bir yılda, 2 milyon 120 bin kişi artmış. Böyle bir rakamla daha önce hiç karşılaşmadık. Bu, resmi işsizlik rakamları sanki düşmüş gibi gösteriyor ama diğer tarafta gerçek işsizlik rakamları da rekor kırıyor. İş gücü piyasasından çekilenleri, yetersiz ve eksik istihdam edilenleri, mevsimlik çalışanları da kapsayan gerçek işsiz sayımız tarihimizde ilk kez 9 milyonu aştı. Gerçek işsizlik oranı, yüzde 26,3 ile tüm zamanların rekorunu kırdı."

"SORUNLARA ÇÖZÜM ARAMAK BİZE DÜŞÜYOR"

Öztrak, hükümetin zorunlu ücretsiz izine çıkarılan işçilere İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, aylık 1170 lira yardım yapılacağını vadetttiğini ancak nisanda bu kişilere 545 lira gibi komik bir para verildiğini ileri sürdü.

"Böylesine gayri ciddi bir yönetimle önümüzdeki dağ gibi sorunları ülke olarak nasıl aşacağız?" diye soran Öztrak, "Bu hükümet tüm bu sorunlara kafa yoruyor mu? Hayır. 'Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur'. Borçla, pansumanla, bütüncül olmayan parça başı uygulamalarla sorunların üzerini kapatmaya uğraşıyorlar. Sorunlara çözüm aramak da bize düşüyor." ifadelerini kullandı.

Ekonomide yitirilen güveni tahkim etmek için toplumun tüm kesimleriyle istişare edilmesi, Ekonomik ve Sosyal Konseyin toplanması çağrısını yineleyen Öztrak, krizin ilk gününden itibaren yapıcı olmaya, hükümete yol göstermeye çalıştıklarını, bundan sonra da buna devam edeceklerini bildirdi.

Öztrak, "Şu anda memleket yanıyor ve bu yangın o partiden bu partiden ayrımı yapmıyor. Bu kötü günleri omuz omuza vererek, dayanışmayla aşacağız. Yeter ki saray hükümeti koltuk için kavga çıkarmaya uğraşmasın, toplumu bölüp parçalamaya çabalamasın. Sorunları çözemiyorsa bunu kendine ar etmesin. Milletimizin yakasından düşmeyi bilsin." değerlendirmesinde bulundu.

"BİZİM ÖNCELİĞİMİZ MİLLET"
Öztrak, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetimini övdü. Kemal Derviş yardakçıları sözüyle de muhalefeti hedef aldı. Değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine, "Bu sözlere, atılan tweetlere baktığım zaman milletin sesine kulakları tıkayanlar, o sesi duymayanlar ile milletin ızdırabını görmeyenler birbirini ağırlıyor. Bizim önceliğimiz millet. Bu sözlere bir cevap vermeyi gerekli görmüyoruz. Milletimizin büyük sıkıntıları var." dedi.
Bir gazetecinin, "İnfaz düzenlemesiyle ilgili Anayasa Mahkemesine şekil yönünden bir başvurunuz vardı. Esasa ilişkin de başvuru yapılacağı açıklanmıştı. Başvuru olacak mı, bir takvim belirlendi mi?" sorusuna karşılık Öztrak, "Başvuru olacak. Takvimi ve içeriği hakkında grup başkanvekillerimiz gerekli bilgileri verir. Böyle bir başvurudan vazgeçmemiz söz konusu değil." karşılığını verdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "memleket masası" buluşmasına ilişkin partiler arası bir iletişim olup olmadığının sorulması üzerine ise Öztrak, "Sayın Genel Başkanın değerlendirmesi önemli. Kibir hastalığına tutulmuş sarayın başının bu talebe cevap vereceğini sanmıyoruz. Onun dışında bütün partilerin bu talep çerçevesinde bir masa etrafında toplanması ve siyasetin ortak aklının sorunların çözümü için seferber edilmesini önemli buluyoruz." ifadelerini kullandı.