Doç.Dr. Mimar Gülay Yedekci Gülay Yedekci, "493 deprem toplanma alanının 416'sı imara açıldı. İstanbul'da deprem anında toplanacak yer yok! Sanki kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme dönüştürmek için kullanılan bir araç oldu." dedi.

Doç. Dr. Gülay Yedekci, kentsel dönüşüm sürecinin şeffaf yürütülmediğini belirterek “Rant olmayan, insani bir dönüşüm için bakanlığın, belediyelerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın görüşlerinin alınması, tartışma için bilimsel çalışmaların yapılması gerek. Dünyada çok önemli ve doğru kentsel dönüşüm örnekleri varken, Türkiye'de maalesef belli müteahhitlerin ya da firmaların para kazanmak için gözlerine kestirdiği alanlar haline geliyor” dedi.

Dönüşümde uzman

Eski CHP milletvekili Gülay Yedekci, Kentsel Dönüşüm, Geleceğin Şehirleri ve Biyomimikri (Doğadan Esinlenen Tasarım) alanlarında uzman. Yedekci, Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda konferans, panel ve sempozyumda konuşmacı, moderatör olarak yer aldı. Yedekci ile kentsel dönüşüm, engelliler ve kadın gibi birçok konuyu konuştuk.

‘Şeffaf olmalı'

- Türkiye'de yapılan kentsel dönüşümü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kentsel dönüşüm yapılırken de deprem güvenlikli yapılar yapıp, insanların sağlıklı fiziksel çevrelerde yaşatmak amaçlanır. Van depreminin ardından 6306 sayılı Afet Riski Alanların Dönüşümü altında bir kanun çıkarıldı. Van depremi sanki kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme dönüştürmek için kullanılan bir araç oldu. Bu kanun, bütün yasa ve yönetmeliklerin üzerinde çıktı. Kişinin en değerli kazanımı olan ve Anayasa ile korunması gereken konut mülkiyet hakkı gasp edilebilir hale geldi.

- Peki nasıl bir kentsel dönüşüm olmalı?

Erişilebilir ve sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm olmalı. Erişilebilir dediğimiz kent ve binaların engelliler dahil toplumun tüm kesiminin rahatça yaşayabildiği, etkin yapıları barındıran, karbon salımının minimum olan kentlerin olduğu, lastik tekerleklilerin kent içinde en az gezdiği, daha çok raylı sistemlerin kent trafiğine hâkim olduğu bir anlayış hâkim kılınmalı.