Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı planlar, tedbirler okullarda uygulanmıyor mu? Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, İstanbul'daki durum hakkında kritik bilgiler verdi.
Edda Sönmez'in haberine göre; Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı planların, tedbirlerin sahada uygulanmadığını ve okulların koronavirüs alarmı verdiğini söyledi. Özellikle meslek okullarındaki öğrencilerin meslek derslerini yüz yüze eğitimle almaya başlamasıyla birlikte çok ciddi bir vaka artışına tanık olduklarını ifade eden Çalık, "Sadece Beykoz, Kadıköy, Üsküdar, Adalar, Ümraniye, Çekmeköy, Şile ve Sancaktepe ve Ataşehir ilçelerinde yaklaşık 25 öğretmen ve 50 öğrencinin testleri pozitif çıktı. Bir o kadar da temaslı öğrenci ve öğretmen var" dedi.
16 yıllık öğretmen olan Çalık, koronavirüs nedeniyle zor günler geçirilen şu günlerde, hem öğrencilerin hem velilerin hem de öğretmenlerin neler yaşadıklarının en yakın tanığı. Çalık okullardaki durumu ve koronavirüs önlemlerini anlattı:
"SAHADA TEDBİR FALAN YOK"
Eğitim öğretim yılı başında bakanlığın açıklamaları vardı. A, B ve C planları olduğunu söylemişlerdi. Bu çerçevede ilçe milli eğitim müdürleriyle temasa geçtik, görüşmeler yaptık. Görebildiğimiz bakanlığın açıklamış olduğu A, B, C planlarının hiçbirisi sahada uygulanmıypor.
"ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN ARASINAD VAKA SAYISI ARTIYOR"
Her geçen gün artış gösteren öğrenci vakaları ve öğretmen vakalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle meslek okullarındaki öğrencilerin meslek derslerini yüz yüze eğitimle almaya başlamasıyla beraber çok ciddi bir vaka artışına tanık olduk. Yüz yüze eğitim koşullarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için öğrenci, öğretmen ve diğer tüm personelin sürekli olarak teslrenin yapılması gerekiyor. Semptom göstermeyen ancak virüsü taşıyan gençlerin, evlerine, yaşlılara, toplumun değiş kademelerindeki insanlara bulaştırma riskini artırıyor.
"VAKA ARTIŞI DURDURULAMAZ NOKTADA"
Bizim örgütlü olduğumuz Beykoz, Kadıköy, Üsküdar, Adalar, Ümraniye, Çekmeköy, Şile, Sancaktepe ve Ataşehir ilçelerinden aldığımız bilgiler birçok öğrencinin temaslı olduğu yönünde. Bundan dolayı kimi önlemler alınsa da vaka artışı şu an durdurulamaz noktaya erişmiş durumda.
"9 İLÇEDE 25 ÖĞRETMEN VE 50 ÖĞRENCİYE COVUT-19 TANISI KONDU"
Özellikle isim vermem gerekirse, Üsküdar Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nde son bir ay içerisinde 6 Ekim'den sonra ortaya çıkan vaka sayısı gerçekten korkutucu bir noktaya ulaşmış vaziyette. Bizim son 3 hafta sorumluluk bölgems olan 9 ilçeden aldığımız verilere göre yaklaşık 25 öğretmen ve 50 öğrencide Covid-19 pozitif tanısı konulmuş durumda. Bir o kadar da temaslı öğrenci sayısı ve temaslı öğretmen sayısı mevcut.”
"TÜM ÖĞRENCİLERE TEST YAPILMALI"
Okullarda seyreltilmiş eğitim başlamış olmasına rağmen kimi okullardaki sınıflarda öğrenci sayılarının 15’in üzerine çıktığını görüyoruz. 17, 20, 22 civarında öğrencilerin olduğu, metrekarede olan öğrenci sayısının fazlalığından kaynaklı önlemleri almanın zorlaşacağına tanık oluyoruz. Bunun dışında yapılması gereken en önemli şey şu, bütün öğrencilere hiç zaman kaybetmeden test yapılması. Bütün öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek dezenfektan ve maske dağıtımı yapılmalı. Tüm çalışanlarada aynı imkan sağlanmalı. Her okulda mutlaka sağlık personeli olmalı.
"TEK ÖNLEM: POZİTİFSEN GELME"
Çok sayıda pozitif vaka olmasına rağmen eğitimin bakanlığın talimatıyla sürdürüldüğıü iddia edilen Şehit Adil Doğan Okulu’nda ise yüz yüzüde eğitimin başladığı günden itibaren kayıtlar tutulmuş. Buna göre, 6 Ekim'den bugüne kadar ki toplam temaslı öğrenci sayısı 35. Zaman içerisinde bu temaslı öğrenci sayısı 10’a düşmüş, 2 öğretmende pozitif tanısı var. Bu öğretmenlerden virüsü dışarıdaki bir temas yoluyla almış. Bir de 1 öğrencinin testi pozitif çıkmış. Okulda eğitim devam ediyor. Alınan tedbir şu: Temaslı ya da testi pozitif çıkan öğrenci ya da öğretmenlerin okula gelmemesi sağlanarak eğitim-öğretime devam ediliyor.
"TÜM İLÇELERDE VAR"
Bizim tespit edebildiğimiz, pozitif vakaların bulunduğu okullar, Ümraniye'de Atatürk Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Halkeğitim Merkezi, Mehmet Akif ve Teletaş ilokulları ve Arif Nihat Asya İlokulu, Anaokulu, 75. Yıl Cumhuriyet Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Ataşehir'de Erol Olçak Ortaokulu, FSM Kopuzlar Anaokulu, Necatibey, Sakarya ve Akşemsettin ilkokulları, Kadıköy'de Hamit İbrahimiye Özel Eğitim Uygulama Okulu, İhsan Sungu, Cenap Şahabettin ve Küplüce Cahit Zarifoğlu ilokulları, Çekmeköy'de Erdal Yılmaz Ortaokulu, Ezel Gülen Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Sakarya İlkokulu, Çekmeköy Ortaokulu, Beykoz’da Defterdar Mehmet Bey İlkokulu, Cengiz Topel Ortaokulu, Hatice Mehmet Ekşioğlu Ortaokulu, Üsküdar Anaokulu, Barbaros Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi, Aşık Veysel Anadolu Lisesi, Paşabahçe Ortaokulu, Haydarpaşa Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Şile Valibey İlkokulu. Saydığım bu okul isimleri, tüm ilçelerde vakaların yayıldığını gösteriyor. Bu okullar şu an karantinada değil. Sadece pozitif vaka olanlar okula gitmiyor.
"SAĞLIK BAKANLIĞI, OKUL MÜDÜRLERİNE BİLGLENDİRİCİ MESAJ ATIYOR"
Pozitif vakalarda alınan en önemli tedbirlerden biri de Sağlık Bakanlığı'nın hemen bilgilendirici mesaj göndermesi. Bir öğrenci ya da öğretmenin Covit-19 testi pozitif çıktığında Sağlık Bakanlığı direkt olarak okul müdürlerine bilgilendirici mesaj atıyor. En azından önlem almak için okul müdürlerinin böyle bir ön bilgiye sahip olması avantajlı bir durum.
"KANTİNLER AÇILACAK, SINAVLAR BAŞLAYACAK..."
Okullar sadece pandeminin yayılmasıyla ilgili tek merkez olarak tarif edilemez. Şimdi kantinler açılıyor, aynı şekilde kantinler açıldıktan sonra ortaya çıkacak olan oradaki hareketlilik, bugün sınavlar başladı mesela. Sınavlardaki öğrenci ve veli hareketliliği… Bunların her biri kontrol edilemez bir noktaya doğru gidiyor.
"ÖZELE DEĞİL DEVLET OKULUNA KAYNAK"
Özel okullara yapılacak destek ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklama da ilginç. Yaklaşık 800 milyonun üstünde özel okullara kaynak aktarılacağından bahsediliyor. MEB kendi okullarına, kamu okullarına kaynak aktarmazken, örneğin Kadıköy’de bulunan bir okulla Sarıgazi’de bulunan okul arasında önemli bir uçurum oluşmuşken, ödenekler okullara gönderilmezken, bu tablo karşında özel okullara kaynak aktarmayı tercih etmek, aslında neyi temsil ettiğini de göstermiş oluyor. Böyle bir durum var. O yüzden bütün bu okullarda sağlıklı bir eğitimin sürdürülebilmesi noktasında acil, hiç zaman kaybetmeden bütün öğrencilerin ve öğretmenlerin ve çalışan personelin, servis şoförlerine varana kadar testlerinin yapılıp, ona göre hareket edilmesi gerekiyor.”